Upisi

Pratite stranicu Medicinskog fakulteta ( Medri.hr – upisi), tu će vam biti napisane sve najnovije obavijesti oko upisa (datum, potrebni dokumenti…). Ako niste iz Rijeke barem dan prije locirajte faks, jer nije u glavnoj ulici. Adresa je Braće Branchetta 20 (bacite pogled na Google Maps).

Upis se odvija u prizemlju zgrade. Dvoje studenata će biti zaduženo da vas prozivaju i informiraju oko upisa. Ulazite svako 15-20 minuta po 5-10 ljudi otprilike. Unutar zgrade se nalazi još 3-4 studenta koji vam pomažu oko popunjavanja formulara, Studomata, uvode red na upisu i za sva ostala pitanja. Svi su super, strpljivi i spremni pomoći, zato ih se ne ustručavajte pitati za pomoć.

Upisi znaju potrajati, nas su ove godine upisivali s obzirom na listu; dakle od najvećeg do najmanjeg broja bodova. Traju po 2-3 dana. Nama su govorili da je dobro doći odmah prvi dan, jer kao treba pokupiti dobre izborne predmete, ali vjerujte ove godine svi su više manje došli na isto… Nema extra težeg/ lakšeg izbornog i  ovise o vašim ambicijama na faksu. Možete poslušati savjete starijih studenata pri upisu ili odlučiti sami. Ali kad jednom unesete nema više nikad natrag mjenjanja!

Ne zaboravite ponijeti na upis sve svoje potrebne dokumente. To treba i po više puta naglasiti jer je pola nas zaboravilo papir s OIB-om pa su nas onda vraćali na kraj reda, a to se oduži i do 45 minuta samo radi jednog broja. Ne sjećam se što je sve bilo potrebno, ali imajte sve uza sebe. Kopiju osobne obvezno! Nemojte čekati zadnji dan za dokumentaciju. I slike vam trebaju vaše, to isto donesete, jer ih morate zalijepiti u index. Inače nema pečata.
U index ćete upisati vaše podatke, zalijepit sliku, potpisati se. U polje: Isprava na temelju koje je izvršen upis pišete : Rang lista rezultata državne mature preko NISpVU sustava. Stariji studenti će vam pomoći popuniti, ali to su čisto osobni podaci.
A na te papire ponovno pišete isto, samo što morate pisati i tipa : gdje živite, koja županija, koji grad, koja ulica, čime vam se bave roditelji, koje obrazovanje imaju vaši roditelji, kućanstvo i tako dalje…. i tu vam treba slika.

Zatim se ponovno vraćate u red kad to popunite. Eh onda tek počinje nekih sat vremena čekanja… Kad dođete na red, službenica vam unosi vaše podatke u sustav, uzima index, provjerava sve, daje vam korisničko ime i lozinku i zatim šalje studentima koji rade na studomatima ( par metara dalje ) da vam oni pomognu PONOVNO sve te podatke unijeti u studomat. I tamo vi birate svoje izborne predmete odmah i onda ste gotovi s upisom. Nastava je podjeljena u 3 trimestra koji traju po cca 3 mjeseca a u svakom imate 1 izborni predmet.

Za one koji po prvi put upisuju MedRi, a prije su bili na nekom drugom sveučilištu, prvo se moraju javiti na šalter službenici da im otvori novi profil na Studomatu, stara lozinka i korisničko ime i dalje vrijede stari, moraju se ispisati do početka faksa s drugog Sveučilišta, ali donijeti pri upisu potvrdu da je plaćena participacija u iznosu od 4620,00 kn. Oni izborne predmete ne biraju na Studomatu sami, jer su im ostali podaci već upisani, pa moraju izabrati pred službenicom odmah.

Onda kreće slikavanje za ixicu. To isto obavlja netko od naših studenata, isto odmah do uređaja za Studomat i šaltera za upis, nećete puno lutati, sve je u prizemlju zgrade. Morate se potpisati na papir koji će vrijediti za vašu novu ixicu. Ixica je kartica s kojom ostvarujete popust u kantinama, pri kupnji autobusnih karata itd. Riječani na njoj imaju do 400 kn,a oni koji nisu iz Rijeke,a živjet će u Studentskom domu i do 950 kn. To znači da vam 3/4 obroka plaća država a 1/4 vi. Osnovni meni u menzi košta oko 4,50 kn.

SAVJET: Ako niste iz Rijeke/okolice isprintajte si odmah potvrde na Studomatu, ako kao i većina studenata zadužujete roditelje da vam brinu o recimo Studentskom domu, stipendiji ili dječjem doplatku..Potvrda vam je obvezna već pri prijavi u Studentski dom. Ostale potvrde što će vam trebati za javni prijevoz,i za potvrdu prebivališta možete obaviti prvih dana faksa.