Zubić Vila – podružnica Rijeka

Udruga za edukaciju djece o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni Zubić Vila osnovana je od strane studenata Stomatološkog fakulteta u Zagrebu te okupila na jednom mjestu studente koji su spremni odvojiti vrijeme i upotrijebiti svoje vještine i znanja kako bi projekt ne samo funkcionirao, već se razvijao i rastao.

Zajedničkim trudom, ostvarena je kvalitetna suradnja studenata Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i studenata dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci. U sklopu te suradnje u siječnju 2009. godine otvorena je prva podružnica Zubić Vile, podružnica u Rijeci.

Zubić Vila je projekt volonterskog karaktera koji se bavi edukacijom predškolske djece o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni sa ciljem smanjenja dentalnog straha, prevencije karijesa te podizanja svijesti o oralnom zdravlju. Projekt Zubić Vila pruža djeci odličnu psihološku pripremu kako za djecu koja još nisu obavila prvi posjet stomatologu, tako i za djecu sa već stvorenim negativnim stavom i stečenim negativnim iskustvom.

Djeca prolaze kroz edukativne radionice putem kojih dobivaju informacije o važnosti i načinu održavanja oralnog zdravlja. Sve tehnike i znanja pokazuju se na igračkama i didaktičkim modelima te se djeca stavljaju u poziciju roditelja ili stomatologa. Sve je popraćeno razgovorom koje je prilagođeno razumijevanju djeteta određene dobi, a cilj je edukacija, prakticiranje naučenog sa razumijevanjem, a samim time i prevencija.

Podružnica u Rijeci broji tridesetak članova, studenata dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci. Članovi su većinom studenti viših godina, međutim cilj nam je uključiti i mlađe kolege koji još nisu imali kontakte sa pacijentima, a pokazuju veliki interes i želju za sudjelovanjem.

Kroz svoj rad Zubić Vila je već posjetila nekolicinu vrtića u Rijeci, Novom Vinodolskom, Crikvenici i Malom Lošinju te u lipnju 2009. godine održala javnu manifestaciju na Korzu. Namjera nam je obuhvatiti što veći broj vrtića u gradu Rijeci i okolici, Kvarnerskim otocima, Gorskom kotaru i Istri.

Pozivam sve studente koji žele postati Zubić Vile i Vilenjaci neka nam se pridruže!

Kontakt
www.zubicvila.com