FOSS projekti

Kapi života

Kapi života su jedna od najpoznatijih riječkih humanitarnih akcija. Prva akcija organizirana je u prosincu 1995. godine. Nevjerojatno no evo do sada je već prošlo 15 akcija koje su uvijek u prosincu. Kapi se sastoje od više dijelova, imamo darivanje krvi koje se organizira u prostorijama FOSS-a na Medicinskom fakultetu, te mjerenje tlaka, šećera i EKG na Korzu. Svake godine ovoj akciji se odazove oko 120 darivatelja krvi, te oko 60 studenata Medicinskog fakulteta koji mjere 5 dana tlak i šećer. Važnost ovog projekta prepoznali su Grad Rijeka i Primosko goranska županija, koji su glavni pokrovitelji akcije. Naravno najvažnije na kraju, svaka humanitarna akcija, pa tako i ova završava velikim partijem, u ovome slučaju to je KRVAVICA!! Mislim da o toj fešti ne moram ništa više govoriti, jer svi znaju koja je to fešta!!

kapi2011-08

Dani zdravlja

Akcija pokrenuta 2007. godine kao sestra velike akcije iz prosinca Kapi života. Akcija se održava u travnju povodom Svjetskog dana zdravlja. Osmišljena je kao još jedna prilika našim dragim sugrađanima da izmjere tlak i šećer, te se druže s mladim doktorimaJ Važan podatak je da i ova akcija sakupi oko 100 doza krvi!! Nadamo se da će i ova akcija s vremenom postati poznata kao i Kapi života.

dan_sestre_11_06

Zdravi otoci

Akcija pokrenuta 2007. godine kao sestra velike akcije iz prosinca Kapi života. Održava se u travnju povodom Svjetskog dana zdravlja. Osmišljena je kao još jedna prilika našim dragim sugrađanima da izmjere tlak i šećer, te se druže s mladim doktorima :). Važan podatak je da i ova akcija sakupi oko 100 doza krvi!! Nadamo se da će i ova akcija s vremenom postati poznata kao i Kapi života.

Zdrave planine

Zdravi otoci su humanitarna akcija u kojoj grupa od 10 studenata Medicinskog fakulteta odlazi na vikend, na otok. Najčešće posjećeni otoci bili su oni u Primorsko-goranskoj županiji, no naravno uvijek se može ići i izvan nje. U akciji odlazimo na glavni trg ili neko drugo prometno mjesto na otoku, te mjerimo tlak i šećer. Velika stvar je da su ovakve akcije iznimno posjećene od strane otočana te da se redovno u jednom danu izmjeri oko 400 tlakova i stotinjak šećera u krvi.

Dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja na rođendan Florence Nightingale, začetnice sestrinstva. Povodom dana sestrinstva studenti Stručnog studija Sestrinstva na Korzu će održavati akcije kako bi obilježili svoj dan i građane upoznali sa svojim zanimanjem. Akcije će biti usmjerene na aktualne probleme građana iz područja zdravstvene njege.

Obećajemo Vam da ćemo “Uložit sve svoje snage i znanja za zdravstvenu dobrobit povjerenih nam osoba…” jer ipak “težimo cilju unaprijeđenja najveće ljudske dragocijenosti-ZDRAVLJA!”

Jelena Andesilić

20

Bal medicinara

Bal medicinara je dugogodišnja tradicija pod organizacijom SZ Medicinskog fakulteta u Rijeci. Zadnjih 5 godina bal je dobio jedno novo značenje – humanitarnu svrhu. Donacijama se prikuplja za pomoć djeci roditelja ugroženog socio-ekonomskog statusa kojima država nije osigurala potrebne uvjete zdravstvene skrbi. Bal se tradicionalno održava u mjesecu svibnju u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji. Do sada su na balu nastupila najznačajnija imena hrvatske estrade (Oliver Dragojević, Gibonni, Tony Cetinski, Goran Karan, Nina Badrić, Urban…). Bal se najavljuje oko mjesec dana prije održavanja istog, elektroničkim putem i putem plakata. Desetak dana prije samog događaja ulaznice se mogu kupiti u auli fakulteta. Medicinski fakultet je Riječanima najpoznatiji po ovom projektu kojeg obilježava dugogodišnja tradicija a humanitarnom je svrhom nadopunio značaj i ušao u novo doba:)

Karneval

Nevjerojatno, ali karneval u Rijeci postojao je 26. godina, a na njemu nije bilo organizirane grupe Medicinskog fakulteta. Napokon 2010. godine studenti su se okupili pod stijegom FOSS McMedri i krenuli u jednu novu veliku avanturu. Prva maska nam je bila kao što ime (McMedri) kaže Škotska narodna nošnja, poznata kao Kilt…I tako su budući zdravstveni djelatnici veselo u suknjicama prošetali gradom. Nevjerojatno ali 1. godine okupilo nas se je čak 130, te smo ujedno debitirali i kao jedna od najvećih grupa na karnevalu

.foto: Ivan Miletic

Kute za brucoše »

 

Čiste ručice

Ideja projekta „Čiste ručice“ pokrenuta je u listopadu 2011. godine s ciljem edukacije djece vrtićke dobi o pravilnom načinu pranja ruku. Osmišljen je kao radionica kroz koju bi se djeci ukazalo na važnost pranja ruku kao jednog od osnovnih načina za očuvanje vlastitog zdravlja. Službeno se projekt prvi puta održao u siječnju 2012. godine. Projekt provode studenti Sanitarnog inženjerstva u suradnji sa studentskom udrugom FOSS-MedRi te se financira sredstvima Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. U sklopu projekta do sada je posjećeno šest dječjih vrtića, odnosno 17 vrtićkih skupina na području grada Rijeke te je educirano oko 260 polaznika vrtića u dobi između 4 i 6 godina starosti. Do kraja 2013. godine u sklopu projekta planiramo obići i dječje vrtiće na području grada Opatije te na području grada Delnica. Nadamo se kako ćemo u budućnosti sa „Čistim ručicama“ posjetiti čim više dječjih vrtića u Rijeci i okolici te tako doprinijeti u očuvanju zdravlja naših malih sugrađana.