EMSA projekti

TBH

“Bolnica za medvjediće” (“Teddy Bear Hospital”) je projekt usmjeren na pomoć mlađoj djeci predškolske i rane školske dobi da izgube strah od liječnika i bolničkog okruženja kroz igru i prijateljski pristup. Cilj ovog projekta je smanjivanje dječjeg straha od odlaska liječniku, te približavanje bolnica i bolničkog miljea našim najmlađim bolesnicima. Želimo im pokazati da su bolest i borba protiv nje dio svakodnevnog života te da ne trebaju nužno biti povezani sa neugodnim i mučnim iskustvom.

Djeci je dodijeljena uloga roditelja, djetetov medvjedić ili druga igračka je njegovo bolesno dijete, a studentu medicine je povjerena odgovorna uloga liječnika. Studenti dozvoljavaju djeci da upotrijebe različite instrumente koje imaju na raspolaganju, kao što su otoskop, stetoskop, tlakomjer, a za liječenje imaju veliki izbor čokoladica, bombona, suhog voća i sokova. Ako volite rad s djecom ovo je idealan projekt za vas!

Kontakt osoba:
Ana Pičuljan 098/9435-819 ili
anny_piculjan@hotmail.com

Zdrava prehrana

Iako postoji preko 60 kolegija u 6 godina fakulteta, niti jedan obvezatni kolegij se ne bavi tematikom zdrave prehrane. No, unatoč tome, u svakoj knjizi na klinici ćete pročitati kako je u mnoštvu bolesti prva linija liječenja – zdrava prehrana i promjena životnih navika. Što točno znači zdravo se hraniti nigdje se ne spominje, a budite sigurni da će svatko od nas dobiti to pitanje od rodbine, bližnjih ili pacijenata, po završetku fakulteta, ako ne i prije. Stoga smo odlučili kroz ovaj projekt naučiti nešto o tome kako se zdravo hraniti, razbiti neke mitove o hrani i dijetama i mnoge druge zanimljive i nevjerojatne činjenice. Svakako je tome pomoglo mnoštvo eminentnih stručnjaka koji su svojim predavanjima dali obol ovom projektu poput: prof.dr.sc. Davora Štimca, prof.dr.sc. Ines Mrakovčić-Šutić, doc.dr.sc. Alena Ružića, prof.dr.sc. Mladena Peršića, kao i poznatog TV kuhara Antona Rudana (Šumski kuhar). Od prošle godine smo u projekt uveli i Filmsku večer, na kojoj smo imali priliku pogledati film Supersize Me, a napravljena je i vrlo zanimljiva on-line anketa koju je riješilo preko stotinu studenata. Tako smo saznali da svaki treći student nikada ili vrlo rijetko doručkuje, da je manje od 10% zadovoljno ponudom hrane u kantini i restoranu Index, ali i pozitivnu činjenicu, da bi čak 95% studentica i 77% studenata kupovalo svježe voće u kantini, kada bi bilo u ponudi.

U drugom dijelu projekta smo htjeli to znanje, kroz letke, razgovor i – najbitnije od svega – besplatnu degustaciju zdrave hrane, prenijeti svojim sugrađanima. Naime, primjetili smo da je puno veći efekt na ljude kada mogu i okusiti ono o čemu pričamo, i većina se ugodno iznadila okusom stvari koju možda inače nikad ne bi probali (sojino mlijeko, rižino mlijeko, kolač od rogača, tofu…). Ljudi svake godine ”otkrivaju” kako je zdrava hrana ukusna, te se nadamo da smo na taj način potakli ljude da promijene svoju prehranu na bolje i uvrste i neke zdrave namirnice u svoje obroke. Svake godine smo 3-4 sata na Korzu (i to ravno ispred McDonaldsa) razgovarali smo sa više stotina građana i moram reći da je interes bio izuzetan, ali i ograničen količinom besplatne i zdrave hrane.

Ovaj projekt će se odviti i u 2011., vjerovatno u 11. mjesecu, te ovim putem pozivam sve zainteresirane za uključivanje u ovaj projekt.

Marin Golčić

Twinning project

Twinning project ili razmjena studenata je projekt koji omogućava studentu stjecanje novih iskustava i upoznavanje stranih kolega, uspostavljanje međunarodnih prijateljstva te  upoznavanje drukčijih običaja.

Projekt se sastoji do dva dijela- od dolaska stranih studenata u Rijeku te odlaska naše grupe studenata u njihovu zemlju. Razmjene otprilike traju po tjedan dana. U tom periodu naši studenti provode vrijeme s kolegama i upoznavaju ih s „našim“ običajima J a isto se odvija u njihovoj zemlji samo u zamijenjenim ulogama…period razmjena se uobičava rganizirati kada su studenti najmanje opterećeni gradivom i fakultetskim obavezama. Ovaj projekt vam nudi mnoga zanimljiva iskustva, izlaske, zabave ali i mnogo novih spoznaja u području medicine.

Ovaj projekt je stvoren za sve željne novih iskustava, rada i zabave.

Kontakt osoba:
Mateja Jelača 095/904-7761
Jelaca.mateja@gmail.com