VI. Debatijada Mostar 2011

Donosimo tekst Krešimira Linića, studenta pravnog fakulteta o 6. Debatijadi u Mostaru na kojoj je sudjelovala i naša kolegica Dora Karmelić, članica debatnog kluba našeg fakulteta.

U periodu između 15.4. i 17.4 bila je održana šesta „Debatijada“ u Mostaru na kojem su prisustvovale tri ekipe sa riječkog sveučilišta. Debatiralo se na razne teze: medicinske, političke, kulturne i socijalne; dok je u finalu teza bila: „Treba li vjerskim vodjama zabraniti uplitanje u predizborne kampanje?“. Na turniru su sudjelovale ekipe iz Hrvatske, BiH i Srbije, a jezik debatiranja je bio hrvatsko/bosansko/srpski, te je svim debatantima omogućeno služenje materinjim jezikom.  Debatanti iz Rijeke (Helija Dokić, Krešimir Linić, Mia Toić, Feodora Bujić, Dora Karmelić i Matea Tomasić) proveli su 3 divna dana u gradu na Neretvi,  bili smješteni u vrhunskom hotelu „Kriva ćuprija 2“, te postigli odlične rezultate. Naime, ekipa „Rijeka 1“, sastavljena od Helije Dokić i Krešimira Linića, ušla je u finale i osvojila turnir. 😀

Riječki debatanti djeluju već nekoliko godina na studentskim turnirima, isprva u sklopu Hrvatske akademske debatne lige, te od ove godine osnivaju vlastitu udrugu – Riječku debatnu uniju. Udruga se bavi promicanjem debate, retorike i demokracije u društvu, organiziranjem debatnih seminara i natjecanja, prezentacijskih i otvorenih debata, te vježbanjem i usavršavanjem govorništva. Debatanti sudjeluju već niz godina na raznim međunarodnim natjecanjima, uključujući svjetska i europska prvenstva. Članovi udruge studiraju na raznim sastavnicama Sveučilišta, uključujući pravni, medicinski, filozofski fakultet, te biotehnologiju i istraživanje ljekova.

Kao maloj udruzi, većinom sastavljenoj od mladih i novih debatanata, osvajanje mostarskog turnira predstavlja veliki uspjeh.

Postano u Novosti