Održan 1. Studentski kongres neuroznanosti

NeuRi 2011. održan je u subotu (30.4.) i nedjelju (1.5.) na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te u opatijskoj Thalassotherapiji. Na Kongresu je sudjelovalo osamdeset studenata sa svih hrvatskih sveučilišta, koji su prikazali rezultate vlastitih istraživanja iz bazičnih i kliničkih neuroznanstvenih grana te psihologije. Bilo je tu govora o feromonima, orgazmu, spavanju, duhovnosti, pa sve do onih „težih“ tema poput veze depresije i Parkinsonove bolesti, zatim o cerebralnoj paralizi u nedonoščadi ili pak neuro-imunološkim pokazateljima tkivne ishemije. Studentica psihologije, Mia Maleš, prezentirala je svoje istraživanje o razlikama u ljubomori među heteroseksualcima i homoseksualcima. Zanimljivo je kako su homoseksualne osobe oba spola sličniji isključivo ženama heteroseksualne orijentacije.

Svečano otvorenje bilo je upriličeno u subotu, 30. travnja 2011. pri čemu je predsjednik Organizacijskog odbora, student medicine Igor Salopek istaknuo: „organizirajući 1. Studentski kongres neuroznanosti – NeuRi 2011., studentska udruga FOSS MedRi želi omogućiti znanstveno-kongresni okvir studentima (bio)medicinskih studija, a pod motom „edukacija & iskustvo“ pružiti sudionicima priliku za znanstveno i stručno usavršavanje, prezentaciju rezultata vlastitih istraživanja, te ostvarenje kontakata s kolegama sličnih znanstvenih afiniteta. Osmišljavajući NeuRi 2011 vođeni smo idejom o jedinstvenom studentskom kongresu u široj regiji, ali i potencijalno svojevrsnom „brand-u“, promotoru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.“

Kongres je otvorio rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Pero Lučin, napominjući kako je uključivanje studenata u istraživanja od iznimne važnosti za inovacijski potencijal i pozicioniranje hrvatske znanosti.

Sudionici NeuRi 2011. imali su priliku saznati najnovija dostignuća i spoznaje u neuroznanosti od četiri pozvana predavača: prof. dr. Giuseppea Legnamea s tršćanske Međunarodne škole za napredne studije, zatim prof. dr. Dražena Domijana s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Dr. Nenada Kudelića iz OB Varaždin, te prof. dr. Đulijana Ljubičića, predstojnika Klinike za psihijatriju KBCa Rijeka. Osim predavanja, za studente je priređen i dodatan program radionica, te Science caffe-a pri čemu su mogli dodatno naučiti vještine likovne art-terapije, pokazati znanje na neuroznanstvenom kvizu ili spoznati korelaciju glazbe, boja i emocija.

Postano u Novosti